PROJECTE SERVEIX-TE TU!
Aquest projecte està basat en la construcció de la idea de potenciar l’autonomia i l’autoregulació de quantitats de menjar, afavorint una millora en la relació amb els aliments que no agraden als infants, com estratègia pedagògica i d’acompanyament durant el servei de menjador escolar. La finalitat és la de generar cada vegada un major sentit d’apropiació i d’abandonar el concepte de menjar només per cobrir necessitats biològiques.
A partir de l’anàlisi de les dades recollides per les persones professionals que els acompanyen dia a dia, hem detectat que la participació dels nens/nenes en la planificació i organització de les tasques i activitats, millora la seva educació, el seu creixement, el desenvolupament psicosocial i a la qualitat democràtica de la societat entre altres. Amb aquesta proposta afavorim un canvi entre les relacions paternalistes trencant el rol de dependència i evolucionant cap a un tracte amb el nen/a com una persona amb responsabilitat i capacitats per prendre consciència de les seves necessitats potenciant l’autoregulació, autoconeixement i els hàbits saludables ajudant a prevenir entre altres l’obesitat infantil.
COM AFAVORIR LA PARTICIPACIÓ?
Afavorint en els professionals una conversa activa, amb crítica constructiva. Aconseguint que cada nen/a arribi a ser protagonista actiu durant tot el menjar i sigui capaç de participar de la quantitat de menjar que necessita. Promovent que els nens i nenes percibin el menjar com un moment de convivència i relació entre companys/es. Estimulant l’adquisició dels hàbits a partir de l’autonomia. Fer valoracions entre tots els participants.
COM HO FEM?
Sota la supervisió d’un equip de nutricionistes se suggereixen quantitats apropiades segons criteris com a edat, aliment i situacions individuals. La relació diària amb els educadors i els participants genera coneixement de les necessitats a cobrir, gustos i temes a treballar. A partir d’un ampli ventall d’ítems es procedeix a omplir recipients adequats en material i forma que se situen en cada taula, amb les seves eines. S’assigna un cap de taula a diari, responsable de servir a la resta de companys/es segons demanin (poc- mig – bastant) el primer plat.
El monitor/a posa enmig de la taula, en una safata el menjar del segon plat i les eines per servir, és en aquest moment quan l’infant de forma individual i respectant els temps, es serveixen individualment.
Quan es detecta alguna incongruencia, el professional fomenta la participació d’un diàleg per a poder esbrinar els motius que poden portar a baixar o pujar la ingesta habitual del nen/a. D’aquesta manera es pot treballar entre altres, la gestió de les emocions, gestió de manipulació de diferents eines per a poder servir-se i hàbits d’higiene i d’alimentació.
Una vegada acaben de menjar, cada nen/a recull i neteja la zona que ha utilitzat per a menjar prenent consciència del que ha menjat, estris que ha utilitzat, utilització de tovalló i desfets que hagi pogut generar-se. L’aigua sobrant dels gots s’aboquen en les gerres que després es posaran en regadores per a poder utilitzar-les en el reg de les plantes de l’escola.