Durant els migdies d’aquest segon trimestre l’equip del migdia ha posat al servei dels infants una pensada proposta de racons i tallers. La resposta dels nens i les nenes ha esdevingut una gran recompensa per la nostra feina.Tots els trimestres fem una valoració de com han funcionat els diferents tallers que organitzem per l’estona del migdia amb el propòsit d’oferir als infants noves activitats i projectes que siguin del seu interès. A continuació us fem un resum del que ha anat succeint a cadascun d’aquests espais que vam crear per l’estona de l’àpat d’aquest segon trimestre…

Al racó d’escacs els/les hem pogut observar jugant molt engrescats/des i compartint els seus coneixements i estratègies amb els companys i companyes. Ha estat un plaer per nosaltres veure com la iniciativa d’una de les educadores del migdia ha tingut tant d’èxit. Vam començar el taller amb dos taulells i dos sessions a la setmana i en cosa d’un mes hem multiplicat els taulells per tres i hem obert un dia més el racó d’escacs a petició dels infants.

El racó de fils i llanes pren volada i aquest trimestre han elaborat tot un seguit de rajoles fetes de cartró per decorar la zona de les piques del menjador de grans, han fet diferents dibuixos al centre de les “rajoles” i han decorat les vores cosint, amb llanes, originals sanefes a cadascuna d’elles. Hem penjat també les peces de fang i els mòbils fets de pals i llanes. D’aquests últims pengen missatges escrits pels infants. Han dissenyat també tota una línia de polseres i clauers fets de botons, palets, pedretes i llanes. I han fet una petita exposició al taulell del menjador de mitjans/es i grans de totes les titelles que han sorgit de l’experimentació amb el cartró, les llanes, els colors i altres materials.

Al racó d’expressió corporal les nenes i els nens gaudeixen participant de les sessions d’improvisació de dansa que neixen de manera natural al posar la música al jardí. També utilitzen molt aquest espai per assajar i acabar coreografies i números artístics ens els que estan treballant fora de l’estona del migdia. Comparteixen amb nosaltres les seves danses i cada dimecres tenim una actuació de les nenes i els nens d’algun dels grups ( comunitat de mitjans/es sobretot).

El racó de maquillatge ha arribat també a les comunitats de mitjans/es i grans. Era una proposta que utilitzàvem sobre tot a la comunitat de petites però que hem decidit obrir també per la resta de infants de les altres comunitats. Intentem treballar amb ells i elles que el maquillatge és un recurs que poden utilitzar tots i totes a l’hora de decorar els seus rostres o quan volen crear un efecte determinat per participar en alguna proposta escènica.

El racó de natura segueix funcionant molt i molt bé, per aquest trimestre hem posat al servei dels nens i les nenes taulells de dibuix per tal que puguin plasmar al paper allò que observen a l’exterior. La iniciativa va sorgir dels mateixos infants, ens demanaven poder dibuixar també a aquest racó com una altre forma de recollir la informació que l’entorn ens ofereix.

El racó d’esports també segueix present durant les estones del migdia, però estem contents i contentes d’observar que gran número d’infants (sobretot de la comunitat de grans) han començat a gaudir del joc més relaxat que afavoreix l’estona de descans per ells i de digestió. Seguim amb els torns del futbol els dimarts, així com els dies de basquet, bàdminton, bolei, ping-pong i joc dirigit (per ells i elles mateixos) a la pista.

L’estona d’assemblea s’ha a fiançat a molts dels grups, es tracta d’un espai en el que seiem tots i totes junts/es per poder posar en paraules allò que necessiten compartir amb la resta de companys i companyes. L’estona d’assemblea es dona sobretot cap al final de l’estona del migdia, un cop el grup està a classe i es prepara per donar pas a l’estona de la tarda. Aquest espai ens ofereix també la possibilitat de tancar els conflictes que s’hagin pogut donar durant el temps de joc al exterior i posar en comú i recordar les diferents eines de les que disposen a l’hora de gestionar aquests moments. Aquesta estona els/les ajuda a tancar la franja del migdia, i totes les emocions i experiències viscudes durant la mateixa, i poder entrar en la de la tarda d’una manera més tranquil·la i òptima. Depenent del grup d’edat el moment d’assemblea es tanca amb un tema de debat conjunt sobre quelcom que els infants tinguin ganes de compartir o amb un conte o historia conjunta per tots i totes.

 

A LA COMUNITAT DE PETITS/ES…

El grup de tres anys segueix evolucionant cap a una major autonomia i consciencia de la rutina diària dels migdies. Ara els desplaçaments esdevenen molt més orgànics i observem una major autonomia a l’hora de rentar mans, agafar pitets o tovallons, escollir un lloc per seure i menjar.

L’estona del descans s’ha fiançat també i els nenes i les nenes del grup dormen la migdiada als llitets que disposem al gimnàs de l’edifici de grans (al costat del menjador petit) cada dia després de l’àpat.

Els padrins estan acompanyat als seus fillols i filloles amb molta cura i dedicació. Ells i elles són qui preparen els llitets (normalment) i acompanyen als petits i petites durant el dinar i l’estona del conte després de la migdiada. Tots gaudeixen moltíssim de compartir aquesta estona i observem moments molt màgics i tendres entre els infants més grans i els més petitons.

També us volíem explicar que a partir d’aquest segon trimestre seran dues les adultes que acompanyaran el grup d’infants de tres anys. Donem la benvinguda a l’Olga Illán que s’incorpora de nou a la comunitat de petits i petites.

Els grups de quatre i cinc anys estan gaudint molts dels tallers i racons que la Laura i l’Andrea els hi ofereixen. Cada dia poden jugar i experimentar a través de diferents materials, jocs i dinàmiques.

Els dilluns la Laura i l’Andrea acostumen a explicar contes i històries a les que molts dies donen vida amb l’ús de titelles. També utilitzen una franja de l’estona del migdia per pintar i durant aquest trimestre han decorat el suro del menjador petit amb les seves pintures a l’aquarel·la. Aquestes pintures rodegen un mural fet amb pals i llanes en el que es llegeix la paraula: “Petites”. Hem penjat també diferents mòbils que han anat construint els dies de “creas”.

Els dimarts surten al jardí de petites i juguen al sorral, amb els animals, amb les construccions, la cuineta i d’altres. També és el migdia que obrim a les tauletes de pícnic un espai de “creas” i a més a més dels mòbils i altres manualitats, també les podem observar fent polseres i trenes amb les llanes i els fils.

Els dimecres tenen la pista de grans alliberada perquè aquells i aquelles que vulguin puguin gaudir de jugar a esports amb pilota. També observem com alguns infants s’estimen més disfressar-se amb les teles i participar del joc simbòlic que neix entre ells i elles.

Els dijous entren al gimnàs durant la primera estona del migdia i a través de la música i les premisses de la Laura ballen i s’expressen amb el cos. Han posat en moviment les emocions, els elements, i proven d’esdevenir com els seus animals preferits: en cos, veu o sons i acció. Alguns dies fan representacions dels contes i les històries que més els hi agraden.

Els divendres, per acabar la setmana, acostumen a participar del pinta cares i a elaborar el seu joc a partir dels personatges que creen. Juguen també al sorral i a les diferents estructures que tenim al pati.

L’ordre de les activitats pot variar segons les necessitats del grup, creiem en esdevenir flexibles i prioritzar el benestar dels infants i els seus interessos obrint el taller o racó que considerem que aquell dia els pot funcionar millor. Molt sovint son ells i elles mateixos/es qui reclamen l’activitat que prefereixen per ocupar-se durant aquell migdia i per suposat atenem aquesta demanada.

Estem molt contentes de la resposta de moltes famílies que han vingut a passar l’estona de l’àpat amb nosaltres i us animem a que seguiu participant de la mateixa.

Ben aviat, us farem arribar la tercera i última proposta de tallers i racons d’aquest curs 23-24. Esperem que passeu uns dies molt feliços i ens abracem a la tornada!

Obrir xat
Podem ajudar-te?
Podem ajudar-te?